Nie ma to jak swojskie jedzenie! Chlebek, masełko, jajka od szczęśliwej kurki, wędlinka, kiełki lucerny albo kapusty czy brokuła, swój chrzanik tarty przez Rodziców w maskach przy otwartym oknie na oścież na wsi, marcheweczka, pietruszeczka i wszystko inne. Kiedyś nie jadłam większości z tych zdrowych zielonych zwłaszcza rzeczy. Dzisiaj jem tylko to i bardzo mi smakuje.
Dlatego chciałam się z Wami podzielić przepisem na bardzo prosty a jaki smaczny chlebek domowej roboty:
Prawda jaki ładny i smacznie wyglądający? |
Przepis:
10 dag rozkruszonych drożdży mieszamy z 3 łyżeczkami cukru
4 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki soli
1 kg mąki pszennej
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka pestek dyni
(oczywiście idealnie byłoby łuskanej ze świeżej dyni, ale wiadomo, że kupna też może być;)
Wymieszać wszystko razem drewnianą łyżką.
Wysmarować smalcem albo innym tłuszczem dwie długie blachy.
Wyłożyć ciasto.
Nie czekać aż wyrośnie.
Wstawić do piekarnika na 1 godzinę na 180 stopni.
Dziecko by zrobiło!
DN na luzie o guzie
Szkoda, że nie na zakwasie (ale wtedy nie byłby prosty ;))... Drożdży staram się unikać. Ale i tak zrobię, z takimi pysznymi dodatkami... mmmm
OdpowiedzUsuńoo, na zakwasie, to musiałabym Taty spytać, bo robi, ale ten jest mega prosty i szybki i jaki pysznisty!
UsuńAle pysznie wygląda! :) Zapisuję link i robię w weekend! :)
OdpowiedzUsuńbędziesz zachwycona:)
Usuńa powiedz czy na termoobiegu pieczony czy na grzałkach ??? bo to ważne
OdpowiedzUsuńja raz robiłam chleb i mi nie wyszedł i boje się drugi raz robić
Mozna tak i tak, wydaje mi sie, ze zalezy od piekarnika. Sprobuj bez, na pewno Ci wyjdzie!:*
UsuńWygląda przepysznie szkoda tylko ze mam zepsuty piekarnik :(
OdpowiedzUsuńOd czego chłop? Weź no go pogoń, niech naprawi!
Usuń