czwartek, 3 stycznia 2013

Przepis na bardzo zdrowy i prosty chlebuś!

Nie ma to jak swojskie jedzenie! Chlebek, masełko, jajka od szczęśliwej kurki, wędlinka, kiełki lucerny albo kapusty czy brokuła, swój chrzanik tarty przez Rodziców w maskach przy otwartym oknie na oścież na wsi, marcheweczka, pietruszeczka i wszystko inne. Kiedyś nie jadłam większości z tych zdrowych zielonych zwłaszcza rzeczy. Dzisiaj jem tylko to i bardzo mi smakuje.
Dlatego chciałam się z Wami podzielić przepisem na bardzo prosty a jaki smaczny chlebek domowej roboty:

Prawda jaki ładny i smacznie wyglądający?
Przepis:
10 dag rozkruszonych drożdży mieszamy z 3 łyżeczkami cukru
4 szklanki ciepłej wody
3 łyżeczki soli
1 kg mąki pszennej
1 szklanka słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego
1 szklanka pestek dyni
(oczywiście idealnie byłoby łuskanej ze świeżej dyni, ale wiadomo, że kupna też może być;)

Wymieszać wszystko razem drewnianą łyżką.
Wysmarować smalcem albo innym tłuszczem dwie długie blachy.
Wyłożyć ciasto.
Nie czekać aż wyrośnie.
Wstawić do piekarnika na  1 godzinę na 180 stopni.

Dziecko by zrobiło!

DN na luzie o guzie

8 komentarzy:

  1. Szkoda, że nie na zakwasie (ale wtedy nie byłby prosty ;))... Drożdży staram się unikać. Ale i tak zrobię, z takimi pysznymi dodatkami... mmmm

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oo, na zakwasie, to musiałabym Taty spytać, bo robi, ale ten jest mega prosty i szybki i jaki pysznisty!

      Usuń
  2. Ale pysznie wygląda! :) Zapisuję link i robię w weekend! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a powiedz czy na termoobiegu pieczony czy na grzałkach ??? bo to ważne
    ja raz robiłam chleb i mi nie wyszedł i boje się drugi raz robić

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mozna tak i tak, wydaje mi sie, ze zalezy od piekarnika. Sprobuj bez, na pewno Ci wyjdzie!:*

      Usuń
  4. Wygląda przepysznie szkoda tylko ze mam zepsuty piekarnik :(

    OdpowiedzUsuń

Błagam, nie piszcie, że mi współczujecie, bo na prawdę nie ma czego!